Skořice

Skořice není jen úžasné aromatické koření, ale také rostlina s širokými léčebnými účinky. Skořice je od pradávna používaná v čínské, ájurvédské a řecké medicíně při léčbě i prevenci zejména trávicího traktu.

První zmínky o skořicovníku pochází již z Číny 4000 let před n. l. Jako léčivo i aromatickou přísadu ji používali staří Egypťané, ve starověkém Řecku jí přisuzovali velký význam pro své léčebné účinky.

Skořice se získává ze stromu zvaného skořicovník, jedná se v podstatě o jeho kůru. První úroda se obvykle sklízí ve 2-3 letech stáří rostliny. Pěstuje se na ostrově Cejlon, v Thajsku, Číně nebo Indonésii.

Skořice zlepšuje trávení, jelikož štěpí tuky a zlepšuje metabolismus cukrů. Podporuje chuť k jídlu a snižuje cholesterol. Má dezinfekční a antibiotické účinky, ničí bakterie. Pomáhá odstraňovat bolesti svalů a kloubů, snižuje projevy revmatismu.